دانسته های یک پرستار و مشاوره ی پرستاری

مشاوره پرستاری (سوالات خود را در بخش نظرات درج نمائید)

دانسته های یک پرستار و مشاوره ی پرستاری

مشاوره پرستاری (سوالات خود را در بخش نظرات درج نمائید)

کم خونی فقر آهن

کم خونی یه عارضه خیلی شایع در همه ی خانم های ایرانییه که می شه اونو به راحتی درمان کرد ......

کم خونی در حدی شما دوست عزیز واسم گفتی ناچیز و قابل درمانه و هیچ مشکلی در خواسته هاتون شما به وجود نمیاره

بنابر آخرین آمار منتشر شده، فقر آهن شایع ترین کمبود تغذیه ای در سراسر جهان (حتی در کشورهای پیشرفته) است. از کم خونی فقر آهن حرف های زیادی شنیده اید، اما اجازه دهید تا این بار با چند خبر تازه آغاز کنیم.

* کم خونی فقر آهن یک نفر از هر پنج نفر خانم را گرفتار می کند و در میان خانم های باردار،  این رقم به یک نفر از هر دو نفر می رسد. به عبارت ساده تر نیمی ازافراد باردار، دچار کم خونی فقر آهن هستند.

* شایع ترین علت این نوع کم خونی در کودکان، کمبود آهن در رژیم غذایی است.

* مصرف ویتامین C  موجب افزایش جذب آهن می شود.

* امروزه تشخیص و تعیین علت ایجاد کم خونی فقر آهن در فرد بیمار، یکی از پایه های اصلی درمان است، چرا که بدون مشخص شدن علت، بیماری تنها به صورت علامتی و برای کوتاه مدت درمان می شود و به دنبال قطع درمان، دوباره کم خونی ظاهر می شود. به خصوص در افراد مسن، تعیین نکردن علت بروز، ممکن است به قیمت پنهان ماندن یک بدخیمی و پیشرفت بی صدای آن تمام شود.

زمانی که یک خانم باردار می شود باید  میزان خون در بدنش تا 50 درصد افزایش یابد به همین منظور نیاز به آهن به میزان قابل توجهی افزایش می یابد. آهن ماده مهمی برای تولید هموگلوبین که پروتئین مهمی در گلبول‌های قرمز است، بنابراین بدن مادر برای خون‌سازی  و افزایش تولید گلبول قرمز، به آهن بیشتری نیاز دارد. از طرفی جفت و جنین در حال رشد هم باید مقدار قابل ‌توجهی آهن در اختیار داشته باشند. با شروع بارداری نیاز مادر به آهن از ۱۸میلی گرم در روز به ۲۷ میلی‌گرم می‌رسد.

معمولا در اولین مراجعه به مطب  ازخانم های باردار یک آزمایش خون گرفته می شود و میزان آهن موجود در بدن را سنجیده  و بر اساس آن برای شخص رژیم غذایی مناسب و مکمل های تغذیه در نظر گرفته می شود.
این مکمل ها را زمانی که معده تان خالی است، به همراه آب پرتقال و یا آب میوه هایی که ویتامین C دارند مصرف نمایید. چرا که ویتامین C باعث افزایش جذب آهن در بدن می شود. بخاطر داشته باشید که مصرف آهن عوارضی نیز دارد، این مکمل ها مشکلات گوارشی و یبوست را در دوران بارداری به شدت افزایش می دهد.
اما این مشکلات زمانی بوجود می آیند که خانم ناخواسته  باردار شده باشد. بهترین زمان برای بارداری زمانی است که شما حداقل از 3 ماه قبل از اقدام به بارداری، تحت نظر پزشک متخصص زنان قرار بگیرید تا پیش از بارداری مواد مورد نیاز بدنتان به حداکثر برسد . در این صورت نه شما و نه فرزندتان دچار مشکل نخواهید شد.
برای تامین کردن آهن بهتر است از گوشت قرمز به وفور استفاده کنید. همچنین پروتئین های گیاهی مثل عدس، لوبیا چیتی، کشمش، خرما، آلو، انجیر، زردآلو، سیب‌زمینی (با پوست)، کلم بروکلی، چغندر، سبزیجات دارای برگهای سبز، نان های سبوس دار، شیرۀ قند سیاه و غلات غنی شده با آهن را نیز می توانید به جای پروتئین های گوشتی مصرف کنید. به خاطر داشته باشید که آهن موجود در منابع حیوانی خیلی راحت تر از آهن موجود در منابع غیرحیوانی جذب می شوند. اما هیچ وقت از جگر برای تامین آهن مورد نیاز بدن استفاده نکنید زیرا جگر حاوی مقدار بسیار زیاد ویتامین A است که  مصرف بیش از حد آن منجر به ناهنجاریهای مادرزادی می شود.
یک نکته ی قابل توجه که به صورت کلی مورد توجه است این است که قرص آهن را نباید با مواد کلسیم دار مثل شیر استفاده کرد. شیر و قهوه  جذب آهن  موجود در مکمل ها و منابع گیاهی را مختل می کند.
نظرات 1 + ارسال نظر
نازنین چهارشنبه 18 دی‌ماه سال 1392 ساعت 11:32 ق.ظ

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد