دانسته های یک پرستار و مشاوره ی پرستاری

مشاوره پرستاری (سوالات خود را در بخش نظرات درج نمائید)

دانسته های یک پرستار و مشاوره ی پرستاری

مشاوره پرستاری (سوالات خود را در بخش نظرات درج نمائید)

کودکان مبتلا به بیماریهای مادرزادی قلب

 

بیماریهای مادرزادی قلب، نقایص ساختمانی یا عملکردی قلب است که در هنگام تکامل جنین یا در هنگام تولد وجود دارد. شیوع آن هشت مورد در هزار تولد است یا یک درصد کل تعداد متولدین (هافمن (1) 1990). میزان نقص ممکن است از یک نقص ساده در دیواره دهلیزی تا یک نقص پیچیده شریانی باشد. نقایص قلبی بر فیزیولوژی و سایکولوژی کودک تأثیر می‌گذارد.

به درستی علت بیماریهای مادرزادی قلب ناشناخته است. تحقیقات عوامل محیطی و ژنتیکی را مؤثر می‌دانند. عامل ژنتیک بیشتر از عامل محیط مورد بررسی قرار گرفته است

تقسیم بندی بیماریهای مادر زادی قلب

بیماریهای مادرزادی قلب به دو نوع سیانوز دهنـده و غیر سیانوز دهنده تقسیم می‌شوند. نـــوع دوم تقسیم‌بندی که در جدول یک (به جز موارد بسیار نادر)، خلاصه شده است، بیماریهای مادرزادی را در سه دسته قرار می‌دهند:

الف) شنت چپ به راست.

ب) شنت راست به چپ.

ج) تنگی‌ها.

از آنجائی که بعضی از انواع غیر سیانوتیک با اختلال عملکرد ثانوی ممکن است در دستة سیانوتیک قرارگیرد، تقسیم‌بندی نوع دوم کامل‌تر به نظر می‌رسد. برای مثال بیماری بازماندن ‌ راه‌ بین دهلیزی که از نوع غیر سیانوز دهنده است، اگر همراه با تنگی تریکوسپید ظاهر شود، در این دسته قرار نگرفته و مددجو دچار علائم سیانوز خواهد بود.

 

    

تشخیص‌های پرستاری

تشخیص‌های پرستاری شایع بر طبق تقسیم‌بندی سه گانه در جدول دوم خلاصه شده است که پس از آن به مهمترین توجهات پرستاری پرداخته خواهد شد

نوزادان و کودکان نه تنها کوچکتر هستند بلکه تشخیص سیر همودینامیک تغییر یافته آنها نیاز به مهارت خاص دارد .

علائم نارسایی احتقانی قلب از جمله نکات مورد توجــه است که شامل تجمع مایع اطراف چشم، دست‌ها، پاها و سینه ؛ تعریق هنگام استراحت و الیگوری (میزان طبیعی دفع ادرار یک الی دو میلی‌لیتر بر حسب کیلوگرم در ساعت است). در مواردی که احتمال بروز نارسایی قلب وجود دارد،

سمع ریه هر دو الی چهار ساعت باید انجام شود. صداهای غیر عادی به صورت کاهش صدا یا کراکل شنیده می‌شود.

* درد در نوزادان و کودکان به خوبی بزرگسالان قابل تشخیص نیست. برای پی بردن درد به خصوص در نوزادان باید به تغییرات ضربان قلب، تعداد تنفس و فشار خون، سطحی شدن تنفس، ناتوانی در به خواب رفتن و تحریک پذیری توجه کرد .

هیگینس  و دیگران (1999) طی پژوهشی تحت عنوان تجویز مسکن به موقع در کودکان پس از جراحی قلب، 114 کودک را مورد مطالعه قرار دادند. آنها خلاصه تحقیق خود را این چنین مطرح می‌کنند:

«علیرغم افزایش آگاهی دربارة مراقبت از درد پس از عمل، درد شیرخواران و کودکان اغلب درمان نمی‌شود. تأمین حداکثر راحتی برای کودکان پس از عمل جراحی قلب با راه‌اندازی سریع و ترخیص زودهنگام آنها ارتباط دارد. در گروه سنی زیر 24 ماه، عملکرد ضعیف‌تری مشاهده شده است چرا که معیارهای اندازه‌گیری درد، فقط در 36 درصد قبل از تزریق مسکن و پانزده درصد بعد از آن ثبت شده است» 

 هیچ گاه نباید از والدین در کنترل کودکان برای اجرای پروسیجرهای دردناک استفاده کرد، چرا که ممکن است در این صورت، توان آرام کردن کودک را بعد از پروسیجر دردناک از دست بدهند.

* در حملات سیانوز دهنده شدید کودکان خود به خود در حالت چمباتمه  قرار خواهند گرفت، ولی برای کاهش شدت علائم در نوزادان باید آنها را مطابق شکل یک به این حالت در آورد.

سمع شکم و توجه به دفع (مدفوع یا گاز) پس از عمل جراحی کوراکتاسیون از مراقبتهای مهم به شمار می‌رود. چرا کـه افزایش فشار در شریانی مزانتر باعث بروز التهاب شده و دیستانسیون، درد و اختلال در دستگاه گوارش بوجود می‌آورد .

سادابی  (1999) می‌نویسد: پیوند قلب روش درمانی شناخته شده در کودکان است و به جز این روش، راه موفق دیگری برای حمایت مصنوعی یا مکانیکی در دسترس نیست. تفاوت عمده پیوند قلب در کودکان و بزرگسالان در این است که انتظار طول عمر در کودکان بیشتر است. بیشترین مشکلات پس از عمل جراحی شامل: عوامل ایمنوساپرسیو و عوارض آنها، خطر عفونت و اختلال عملکرد شریان کرونر پیوند شده است . چانگ و دیگران (1992) طی بررسی 125 پیوند قلب در نوزادان به این نتیجه رسیدند که سییتم ایمنی نوزادان با اختلاف معنی‌داری نسبت به بزرگسالان سازگارتر است .

توصیه غذایی در سندرم پیش از قاعدگی


 
20 الی30 درصد خانم ها در طی دوران قاعدگی از عوارض سندرم پیش از قاعدگی یا PMS رنج می برند. این سندرم، مجموعه ای از مشکلات فیزیکی درونی است که 7-2 روزقبل از قاعدگی شروع شده و با آغا ز پریود، تمام می شود و البته در این مدت ناراحتی فرد و اطرافیا نش را به دنبال دارد.توجه کامل به رژیم غذایی و انجام تمرینات ورزشی مناسب می تواند به طور مشخصی باعث کاهش مشکلات مربوط به PMS شود. در چند روز قبل از قاعدگی، خانم ها دچار ناراحتی های جسمی و روانی می شوند. احساس افسردگی شدید، حساسیت و زود رنج بودن از جمله ی این مسائل است.


دلایل بروز این سندرم
نظرات مختلفی در مورد این بیماری ارائه شده است که عمده ترین آنها عبارتند از:

- تغییرات هورمونی بدن که از شایع ترین علائم در زنان می باشد.

- تغییرات شیمیایی در مغز که از آن جمله می توان به نوسانات سرتونین مغز اشاره کرد، در تغییر احسا سات انسان و مخصوصاً افسردگی تأثیر بسیار زیادی دارد.

- کمبود ویتامین

- مصرف نمک و کافئین نیز باعث تشدید علائم بیماری می گردد.


علائمی که برای این سندرم می توان ذکر کرد عبارتند از:
متخصصان بیش از 150 مورد را به عنوان نشانه های این بیماری شناخته اند که از جمله مهم ترین آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

- علایم عصبی : این نشانه ها شامل افسردگی، احساس غم و اندوه، عصبا نیت، تحریک پذیری بیش از حد، کاهش تمرکز و خواب آلودگی می باشند.

- علایم گوارشی: از جمله علائم گوارشی که ممکن است بروز کنند می توان به تهوع ، استفراغ ، اسهال ، نفخ و افزایش وزن ناشی از جذب مایعات اشاره نمود.

البته احساس درد عضلات، سردرد، چربی پوست، خشکی یا چربی بیش از حد موها نیز ممکن است بروز کند.

همه ی این علائم با هم بروز نمی کند و اکثر زنان فقط تعداد معدودی از اینها را تجربه می کنند.


عوامل مؤثر در کاهش عوارض این سندرم عبارت اند از:
- رژیم غذایی مناسب و کنترل شده تا حدود زیادی این علائم را کاهش می دهد، رژیمی که شامل مقدا ر بالایی از کربوهیدرات (ماند نان و غلات) و کم چربی باشد، مفیدتر است.

- ویتامین B6 (پیریدوکسین) در رژیم غذایی یا به صورت مکمل (در قرص یا آمپول) تا حدود زیادی می تواند افسردگی ناشی از PMS را بهبود بخشد.غذاهای غنی از ویتامن B6 عبارت اند از : ماهی ، حبوبات و سبزیجاتی که رنگ سبز دارند.

- با کاهش مصرف نمک در طی این چند روز می توان از افزایش وزن و ادم دست و پاها جلوگیری کرد.

- از جمله عواملی که باعث کاهش عوارض سندرم می شود، ویتامین E است که جوانه ی گندم منبع خوبی از این ویتامین است. کمبود ویتامین E سبب حساسیت سینه ها می شود که با مصرف مواد غنی از ویتامین E، این عارضه کاهش می یابد.

- مصرف کلسیم و مواد معدنی باعث کاهش دردهای کرامپی، چه در قبل از قاعدگی و چه در دوران قاعدگی می شود که این مواد را می توان از طریق مصرف شیر و لبنیات که غنی از کلسیم هستند ، تأمین کرد.

- تمرینات ورزشی مانند پیاده روی منظم و ورزش های شکم و لگن، اثرات سودمندی در کاهش علائم PMS دارند.

- مصرف کافئین و قهوه سبب افزایش علائم PMS می شوند. پس کاهش مصرف این مواد، در کاهش عوارض این سندرم مؤثر است. هم چنین بهتر است با کم کردن مصرف قندهای ساده به کم کردن علائم PMS کمک کنیم.


طی دوران قاعدگی حجم هر وعده ی غذایی را کاهش داده و در مقابل تعداد وعده های غذایی را افزایش دهید.

مراقبت های شخصی
الف : تغذیه ی مناسب

توجه به رژیم غذایی در طی دوره ی قاعدگی می تواند در کاهش بروز این علائم مؤثر باشد. طی دوران قاعدگی حجم هر وعده ی غذایی را کاهش داده و در مقابل تعداد وعده های غذایی را افزایش دهید. این مسئله در کاهش ناراحتی های گوارشی و نفخ ناشی از عادت ماهیانه بسیار مؤثر است. موضوع دیگر توجه به مصرف میوه و سبزی جات و غذهای حاوی کلسیم در این دوره است که متخصصان در این مورد بسیار توصیه می کنند.

* بهتر است ازمنابع غذایی حاوی ویتامین B6 مانند جگر، سیب زمینی ، موز ، عدس و اسفناج بیشتر استفاده نمایید، زیرا این ویتامین از بروز افسردگی جلوگیری می کند و میزان سرتونین مغز را افزایش می دهد.

* مصرف غذاهای غنی از پتاسیم مانند: موز، انجیر، آلو، گوجه فرنگی، قارچ ، کشمش سیاه، گل کلم و کلم بروکلی موجب کاهش تورم ناشی از احتباس آب می گردد.

* غذاهایی مانند گوجه فرنگی، خرما، موز، آناناس و آواکادو به دلیل داشتنن ماده ای که در معده به سطح گیرنده های موجود متصل شده و باعث تشدید فعالیت و واکنش سرتونین در مغز می گردند توصیه می شود.

* غذاهای غنی از کلسیم و منیزیوم بیشتر مصرف کنید، چرا که این عنا صر برای عمل کرد طبیعی هورمون ها ، کنترل و تقویت عضلات و انقباضات آن مورد نیاز است و کمبود آن ها انقباضات عضلانی و درد ناحیه عضلات را افزایش می دهد. از منابع غذایی غنی از عناصر فوق می توان به سبزی های حاوی برگ سبز، نان تهیه شده از آرد کامل جو و گندم، سبوس گندم، سیب زمینی و مواد لبنی اشاره کرد.

* در مصرف فرآورده های گوشتی، مواد لبنی پرچرب و کیک که دارای چربی اشباع هستند اعتدال را رعایت کنید زیرا دخالت در متابولیسم ا مگا 3 باعث افزایش وزن می گردد.

* از مصرف بیش از اندازه ی چای، قهوه، نوشابه و ... که حاوی کافئین بوده و موجب تحریک سیستم عصبی می شوند خود داری نمایید.

ب: ورزش

اضافه کردن ورزش به برنامه ی روزانه تأثیر بسزایی در کاهش عوارض ناشی از قاعدگی دارد.

پیاده روی یا سایر ورزش های آئروبیک به میزان 20 تا 30 دقیقه در طی روز علاوه بر سلامت جسم در آرامش روحی و روانی نیز مؤثر است.

ج: کاهش استرس

به میزان کافی بخوابید و هم چنین تمرینات مربوط به نحوه ی تنفس عمیق را فرا گرفته و انجام دهید. این عمل کمک زیادی به کاهش سردرد و علائم عصبی مربوطه خواهد کرد.

د: درمان دارویی

از درمان های مرسوم این عارضه که توسط پزشکان تجویز می شود مصرف داروهای مد ر برای جلوگری از تجمع آب و داروهای ضد افسردگی برای مشکلات روحی و مصرف هورمون هایی مانند پروژسترون برای رهایی از کلیه ی علایم می باشد.

Case Study

This patient, a 70-year-old woman, experienced MI and the complication of CHF, a common event seen by nurses in clinical practice across the continuum of care.

The American Heart Association notes that the cost of cardiovascular disease in the United States in 2000 is estimated at $326.6 billion. Coronary heart disease and congestive heart failure make up 40% of the total estimate. Studies have found that nurses play a key role in identifying strategies for effective management of these patients (English & Mastrean, 1995).

MI complicated by CHF occurs more frequently in older adults than in younger persons.

There is a strong correlation of heart disease in families.

In suspected cases of acute MI, carefully monitor:

Cardiac enzymes

Vital signs

Oxygen saturation

Cardiac rhythm

Serum electrolytes

Cardiac enzymes are proteins that are released into the bloodstream when myocardial tissue is damaged.

CK-MB is the most widely used marker but often is not detected in the bloodstream for at least 6 hours following an MI.

Troponin I is the newest enzyme being measured. Troponin is more sensitive than CK-MB and is a specific marker of acute infarction.

Decreased oxygen saturation and/or alterations in electrolytes can cause cardiac arrhythmias.

Administer supplemental oxygen as needed to maintain oxygen saturation greater than 95%.

Keep emergency defibrillation and resuscitation equipment readily available. Ensure adequate venous access for blood draws and medication administration.

There is a higher incidence of lethal dysrhythmias within the first 24 hours after an MI.

Cardiac dysrhythmias may cause decreased coronary perfusion, decreased blood pressure, and reduced cardiac output.

CHF will cause an increased respiratory rate, increased respiratory and cardiac workload, and decreased oxygen levels.

Often dyspnea or shortness of breath after an acute MI in older adults indicates early heart failure.

Recent research indicates the value of early administration of ASA to prevent further coronary thrombosis.

Continuous chest pain can indicate progression of an MI. The patient should use an objective method, such as an analog scale of 0-10, to rate the pain.

Medications for chest pain may include:

  • SL NTG 0.4 mg q 5 min x 3 prn for chest pain
  • IV NTG (0.4 mg/mL); titrate until chest pain free; begin at 5 mcg; increase 5 mcg every 5 to 10 min as necessary to a maximum of 60 mcg/min
  • Morphine 1-2 mg IV q1h PRN for chest pain

Monitor blood pressure at least every 15 minutes during IV infusion of nitroglycerin.

Important considerations related to thrombolytic therapy, such as rt-PA, include the following:

It is important to monitor coagulation studies before, during, and after thrombolytic administration.

Thrombolytics are contraindicated in people with a history of abnormal bleeding.

rt-PA should be administered within 4 to 6 hours of chest pain onset. With older adults, the preferred time frame is within 4 hours of the event.

Reperfusion dysrhythmias such as ventricular tachycardia and ventricular fibrillation are common; keep defibrillation equipment available.

Older adults are at great risk for injury from falls. Drugs such as captopril can cause postural hypotension and furosemide can cause alterations in fluid and electrolyte balance that may place an older person at risk.

Daily weight checks is the best way of monitoring the effect of diuretic therapy.

Cardiac rehab should be encouraged. Deconditioning associated with heart failure can be demoralizing and debilitating. Regular exercise enhances sleep and a sense of well being in older adults.

Older adults on a number of drugs (polypharmacy) are at increased risk for nonadherence. Many have difficulty remembering all the drugs they have to take or which drug they need to take for a particular problem.